2 december - embossing och julkort utan julstämplar

Karin visar här hur man kan skapa vackra julkort  och dekorationer med hjäp av tekniken embossing och utan julstämplar.


 


För att embossa behöver du en stämpel, en stämpeldyna, embosspulver och något att värma med. Stämpeldynan kan antingen vara en genomskinlig embossdyna eller Versa Mark som är genomskinliga eller en färgad stämpeldyna av typen Pigment ink. Pigment ink är lite klibbigare vilket gör att pulvret fastnar.

Som värmekälla föredrar jag att använda en riktig embossfön. Det går bra med en värmefön som du hittar bland byggvarorna på stora varuhus också men de är ofta stora och klumpiga och framförallt är de varma. Embossföner blir bara så varma som det behövs för att pulvret ska smälta, du kan lätt ha den framme och du kan hålla det du embossar i händerna. Ska du embossa små pappersbitar är det bäst att du använder en pincett så du skyddar fingertopparna.



Först stämplar du motivet på det papper där du vill embossa. Vill du att motivet ska vara absolut jämt så använd ett slätt papper som Bazzill Smoothie. Det går också att embossa på strukturerat papper men tänk på att strukturen kommer att märkas. Det är roligt att testa olika sorters papper för olika effekt.





När du stämplat motivet så häller du pulvret på det stämplade motivet. Häll på rikligt så allt täcks. Efter det häller du av det överflödiga pulvret på ett kopieringspapper som du lagt under som uppsamlare. Vik ihop pappret till en pip och häll tillbaka pulvret i burken.







Ibland fastnar pulver där du inte vill ha det och det kan bero på många saker. Var försiktig med fingeravtryck och liknande så slipper du en del av det. För att finputsa innan du värmer så kan du använda en pensel och pensla bort pulver som hamnat utanför motivet.



Efter det värmer du med fönen. Om du använder en embossfön kan du ha munstycket rätt nära motivet och rör det långsamt. Efter en kort stund börjar pulvret smälta och bli glansigt fortsätt då och rör värmekällan över hela motivet tills allt har smält. Var noga med att inte värma för länge eftersom pulvret då lätt sjunker in i pappret.



Embossing kan man leka med på flera sätt, våga exprimentera och leka och se alla möjligheter och effekter som embossing ger!





/Karin

Kommentarer
Postat av: Nina

Wow, vilka FINA!!! Hurra för att jag har köpt embossingpistol och pulver! Hehe! :D


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback